Bústia Covid-19

dimarts, 17 de maig de 2016

La Conselleria no complirà les ràtios de 4t d'Infantil de l'acord marc


La Conselleria ha renunciat a limitar les ràtios màximes de 4t Infantil a 20 alumnes, tal com s'havia establert a l'acord marc, un compromís que ha resultat ser o un error de càlcul o un bluff garrafals. El nou document de criteris de ràtios (1) que se'ns ha facilitat a la mesa tècnica d'avui dematí diu al punt 2.c que "En casos excepcionals, amb l'acord dels centres, es podran mantenir grups no desdoblats de 4t d'EI, la matrícula total dels quals sigui fins a 25 alumnes, amb dotació addicional de professorat".

Aquesta mesura excepcional ja es va decidir a aplicar a la Part forana, a fi de no perdre espais d'ús polivalent com les biblioteques i aules de música, i s'ha estès als centres de Palma segons es dedueix d'una carta del director general de Planificació, Antonio Morante, enviada als CEIP fa una setmana:

Segons se'ns ha explicat, l'augment de 20 a 25 sense desdoblar grups només s'aplicarà amb la conformitat de cada centre. Han afirmat que en general es troben que els centres no volen desdoblar per manca d'espai, però no informaran quins són els centres que desdoblaran grups perquè "aquestes dades acaben a la premsa". El director general de Planificació ha dit que la Conselleria no va trobar correcte que que les dades de ràtios de centres arribassin els mitjans de comunicació, una postura que no encaixa gaire amb els propòsits de transparència que han manifestat reiteradament.

Sobre les informacions que ens han arribat de diversos centres on s'hauria previst implantar ràtios superiors a les màximes legals dins el procés de matriculació ordinària, ho han negat i han dit que la distribució final de les ràtios queda pendent del procés d'admissió.

És evident que el professorat de suport no és la solució per rebaixar les ràtios, sinó una mesura d'emergència davant la manca d'aules. Respecte a aquest punt els representants de la Conselleria han dit que ja han fet un estudi dels nous centres que s'haurien de construir per combatre la massificació. Hem reclamat que aquest estudi es faci públic, però ens han contestat que només l'anunciaran quan tinguin el vistiplau d'Hisenda i que confien que la planificació sigui aprovada en la seva totalitat.

La Conselleria s'ha compromès a informar de les ràtios resultants del procés de matrícula distribuïdes per zones.

Per part de l'Administració hi han estat presents el director general de Planificació Antonio Morante, el cap de departament de Planificació Jaume March, la cap de servei de Planificació Antònia Serra, el cap de servei de Secundària Albert Flores, el cap de servei d'Escolarització Luis Vidaña, el cap de servei de Primària Miquel Bujosa, i el cap de servei de Centres Educatius Jordi Escudero.


(1) És un esborrany, la Conselleria s'ha compromès a enviar el document definitiu. El principal canvi és que el mínim d'alumnes per constituir grups a Ensenyaments no formals serà de 12 a Mòduls genèrics, Castellà per a estrangers/Català 1, Català A2 fins a C2, Idiomes estrangers (nivells 1, 2 i 3) i Tecnologies de la informació i la comunicació. Publicarem la versió definitiva quan ens arribi.


Notícia relacionada