Retem comptes

Cerca en aquest blog

divendres, 3 de març de 2017

Confirmades les pitjors previsions: només 257 places a les oposicions de 2017

Foto: Conselleria d'Educació. Els representants d'UOB, que anàvem de verd, hem quedat retallats a l'esquerra.

El Conseller Martí March ha confirmat a la mesa sectorial extraordinària d'avui migdia que les places que es trauran a les oposicions seran només 257. No serà possible afegir-hi les 215 noves vacants de 2016 perquè el Govern espanyol no ha aprovat els pressuposts de 2017, que haurien permès, segons les promeses del PP, incloure el 100% de la taxa de reposició, com ja va passar amb les places de 2015.

Els representants d'UOB, al nostre torn d'intervenció, hem assenyalat que si les 425 places previstes inicialment ja eren insuficients per reduir la taxa d'interins a unes xifres acceptables, 257 són una xifra ridícula que deixa fora moltes especialitats i que s'ha perdut un altre any per donar estabilitat a un gran nombre de docents. Hem recordat que som l'única comunitat autònoma que no ha convocat oposicions els darrers sis anys, i hem demanat al conseller si pensava prendre mesures contundents davant el bloqueig de places imposat per Madrid. Hem advertit que si no planta cara amb valentia es converteix en el braç executor no només d'unes oposicions escarransides, sinó de la LOMCE o de la manca de pressupost educatiu. Davant la nostra pregunta de si ha considerat la possibilitat de dimitir, ha contestat que és el primer a oposar-se a la política educativa del Govern espanyol però que han fet el que podien fer i que no pensa dimitir per responsabilitat.

Davant la nostra crítica per haver-nos trobat decidides les places i especialitats, sense participació dels sindicats, la directora general de Personal Docent ha respost que les vacants són estructurals, que se n'ha de fer un estudi acurat i que sempre ha estat l'Administració qui les ha decidit.

Explicam tot seguit les intervencions dels representants de l'Administració.

INTERVENCIÓ DEL CONSELLER

El conseller ha obert la mesa recordant que no es fan oposicions a les Balears des de 2011 i que tenim un 33% d'interins, rècord estatal absolut. Ha esmentat les diverses reunions que s'han fet amb representants del Govern espanyol, tant del Ministerio de Educación com del d'Hacienda, i l'acord de la "conferencia de presidentes" amb el Govern espanyol de suprimir la taxa de reposició, que enguany no haurà servit per a res. Ha qualificat de xantatge la imposició de Madrid de lligar les places d'oposicions a l'aprovació dels pressuposts i ha criticat que no hagin volgut desbloquejar les places amb un Decret llei i al mateix temps diguin que volen davallar fins a un 7% d'interins. 

OFERTA DEFINITIVA DE PLACES I ESPECIALITATS

Ens han passat una fotocòpia de l'oferta definitiva de places (que durant la mesa han penjat a la web, i podeu veure AQUÍ).

ALTRES CCAA

La directora general de Personal Docent ha assenyalat que no s'han incorporat especialitats noves a la previsió anterior i que n'han tret de tots els cossos. Ha afegit que enguany a més de les Balears convocaran oposicions Andalusia, Cantàbria i Catalunya. El País Valencià ha optat per treure oposicions massives l'any que ve perquè en va convocar el 2016. Ha exposat la necessitat d'un acord conjunt de comunitats autònomes a l'hora de convocar oposicions per evitar l'efecte crida, sobre tot en el cas de primària.

PRIMÀRIA

El cap de servei de Primària ha explicat que les vacants es produeixen sobre tot a educació infantil perquè hi ha una forta migració de docents d'infantil a primària, motiu pel qual no treuen cap plaça de mestre a Mallorca. Ha afegit que el pacte d'estabilitat afecta sobre tot al cos de mestres, on hi ha al voltant d'un 50% de les places de pacte, que amb unes 100 places d'oposicions en lloc de les 55 d'enguany n'haurien pogut treure d'Anglès o més de PT, i que han incidit en Menorca i Pitiüses perquè és on hi ha més necessitat d'estabilitat.

SECUNDÀRIA

El cap de servei de Secundària ha dit que per decidir les places han tingut en compte dues variables:
  • La dificultat de cobrir determinades especialitats i illes. De matèries com Informàtica, Alemany i les de FP han de treure convocatòries extraordinàries d'interins per aquest motiu.
  • El nombre reduït de places que es podran treure. No han tret oposicions d'Anglès, per exemple, perquè aquesta especialitat tota sola ja necessita cobrir 90 vacants i no n'han volgut treure només unes quantes per a un gran volum d'opositors. Ha afegit que el mateix problema es dóna amb Matemàtiques, Geografia i Història o Castellà.
Davant això han decidit treure més places als cossos on hi ha més vacants, amb el següent ordre:
  1. Escoles d'Arts.
  2. Conservatoris
  3. EOI
  4. FP
També han considerat que si treien places de Sistemes informàtics també en podien treure d'Informàtica de secundària amb el mateix tribunal. Per aquest mateix criteri apareixen la resta d'especialitats d'ensenyament secundari. Finalment han repartit per cossos i han prioritzat les illes més males de cobrir amb places definitives (Pitiüses, Menorca i Mallorca, per aquest ordre)

Ha explicat que han tingut en compte el cas dels docents amb excepcions de titulació, que no han pogut fer oposicions el 2016. Les famílies més afectades són Comerç, Administratiu i Sistemes informàtics.

Han reservat el 60% de les vacants per a les oposicions i el 40% per a les places del pacte d'estabilitat i pensen que amb aquesta proporció no hi haurà desplaçats.

Tots els cossos de secundària tenen vacants. Les places del conservatori s'han tret en funció del nombre de vacants de les especialitats i a EOI n'hi ha sobre tot a Anglès i Alemany. 

PREVISIÓ DE CALENDARI

El cap de Provisió ha dit que l'esborrany és en mans dels serveis jurídics de la Conselleria, llavors ha de passar pel vistiplau de Funció Pública i finalment es durà a mesa sectorial. A finals de la setmana que ve o principis de l'altra podrien disposar de l'esborrany de convocatòria i calendari.

Vegeu: