Bústia Covid-19

Cerca en aquest blog

dimarts, 28 de novembre de 2017

UOB reclama que el Conservatori recuperi els estudis superiors en Música Tradicional
COMUNICAT DE PREMSA

El passat 25 d'octubre des d'Unió Obrera Balear vam reclamar que el Conservatori Professional de Música i Dansa inclogués dins l'oferta d'Estudis de Dansa els balls populars de les Balears, que tenen una presència testimonial en comparació amb els estudis de dansa espanyola regulats per Real Decreto. Ara ampliam aquesta reivindicació sol·licitant a la Conselleria d'Educació que recuperi els estudis superiors en Música Tradicional.

El Conservatori Superior de Música i Dansa de Mallorca va suprimir fa uns anys aquests estudis, que eren una primera passa per tenir, en un futur, persones titulades en música tradicional a les Illes Balears que poguessin exercir de professors en uns estudis reglats i oficials, amb instruments com les xeremies, flabiol, llaüt o guitarró. Tenien dos anys de durada, eren de caràcter propi i incloïen dues assignatures de ball popular de Mallorca. 
El Conservatori els va eliminar al·legant manca de doblers, però a la vegada va obrir titulacions noves com el Grau Superior en Música Moderna (Jazz).

Per altra banda s'impartien en aplicació de la Llei 1/2002 de cultura popular i tradicional, que a l'Article 6 estableix que l’administració educativa ha de preveure el coneixement de la cultura popular i tradicional en els currículums dels diferents nivells, etapes, cicles, graus i modalitats del sistema educatiu. Demanam també que aquesta disposició no quedi en paper banyat i es faci un estudi del seu compliment als centres educatius.

La defensa de la cultura popular del nostre territori està avalada per entitats com el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), que en un manifest a la seva web afirma que el nostre és "Un país que, tot i haver estat escapçat i negat des del segle XVII, es mostra, 350 anys després, com una realitat tossuda, en què llengua, territori, cultura popular i economia, entre altres factors, no deixen de mostrar i actualitzar un fet nacional que determinades polítiques s’obstinen a negar i combatre."

Palma, 16 de novembre de 2017